Több mint 40 milliárd uniós pénzt költöttünk el a Dél-Dunántúlon

2016. május 17.

Több mint 40 milliárd forintot tesz ki a dél-dunántúli régió 10 legnagyobb uniós beruházása az előző, 2007-2013-as ciklusból.

A DDOP névre hallgató Regionális Operatív Program esetében a legnagyobb beruházás a Zsolnay Kulturális Negyed közel 10 milliárd forintos fejlesztése volt. A rangsorban négy Pécsett megvalósult beruházás követi. A tíz legnagyobb beruházásból hét Pécs városában valósult meg, melyre összesen közel 30 milliárdot költöttünk el. Emellett, még a rangsorra felfért Szekszárd város funkcióbővítése és két útfejlesztési projekt is. 

Lássuk a 10 legnagyobb beruházást

Ez a rangsor a 2007-2013-as uniós ciklus Regionális Operatív Programjai közül a ötödik az ÉAOP, DAOP, ÉMOP és a KDOP után, melyet a Portfolio elkészített.

Mielőtt egyesével bemutatnánk a tíz legnagyobb, a DDOP keretében támogatott projektet, érdemesnek tartjuk egy helyre összerendezni őket, hogy egyben lássuk a rangsorban helyet foglaló EU-s beruházásokat. A Portfolio a palyazat.gov.hu hivatalos oldalról vett adatok alapján állította fel a rangsort, melyből láthatjuk, hogy a legtöbb projekt Pécs városához kapcsolódik, melyre közel 30 milliárd forintot költöttünk. A listára felkerült Szekszárd város fejlesztése és két útfejlesztés is. 

1. Zsolnay Kulturális Negyed - 9,6 milliárd forint

A Zsolnay Kulturális Negyed fejlesztése mintegy 5 hektárnyi kiterjedésű ipari területen valósult meg. A kulturális negyed, mint sajátos funkcióknak helyet adó építészetileg is látványos épületegyüttes és mindenki számára hozzáférhető park, szabadidős központ kulturális, közművelődési, oktatási és gazdaságfejlesztési tevékenységeknek ad otthont. A Zsolnay Gyár területének megújításával az alábbi építészeti, illetve funkció együttesek jöttek létre: Míves Negyed: Zsolnay Család- és Gyártörténeti Kiállítás, a kapcsolódó látogatóút részeként Gyugyi Gyűjtemény, Zsolnay Mauzóleum, szecessziós kávézó; bérelhető vállalkozói terek, műhelyek, üzletek és irodák, vendéglátóhelyek; inkubátorház, rezidens szállás.  

2. Pécsi Konferencia és Koncertközpont létesítése - 5,7 milliárd forint

A beruházás célja egy nemzetközileg is jelentős akusztikai tervezéssel készült, korszerű háttértechnikát alkalmazó, multifunkcionális épület, mely hangversenyteremként és konferencia-központként működik. A 11 144 m2 nettó alapterületű épület akusztikai tervezésű nagyterme 999 fő befogadására alkalmas, amely a rendezvény típusától függően a változtatható színpadállásnak megfelelően 928, illetve 880 főre csökkenthető a zenekari igényeknek megfelelően. 

3. Közterek és parkok újjáélesztése, II. ütem - 5,1 milliárd forint

A projekt a következő helyszíneken valósult meg: 

 • Pécs város központja (Széchenyi tér, Szepesy utca, Hunyadi utca, Megye köz, Irgalmasok útja)
 • Kossuth tér, Hal tér
 • EKF városrész (Király utca, Búza tér, 48-as tér, Egyetem utca, Universitas utca, Balokány park északi része, Felsővámház utca)
 • Indóház tér és környezete
 • Pécs-Kelet (Szondy utca, Komjáth Aladár utca, Feketegyémánt tér)
 • Tettye II. (Havi hegy)
 • Homlokzat felújítások (Zipernowsky szakközépiskola, Polgármesteri Hivatal Kossuth téri iroda, Boldogság Háza, PTE Urológiai Klinika)

4. A Dél-Dunántúli Regionális Könyvtár és Tudásközpont megvalósítása - 4,6 milliárd forint

A projekt során létrejött a Dél-Dunántúli Regionális Könyvtár és Tudásközpont épülete a hozzá kapcsolódó út-, parkoló- és kertépítéssel, valamint a szükséges eszközbeszerzéssel. A létrehozott épületben kapott helyet az integrált városi-megyei könyvtár, valamint az egyetemi központi könyvtár, a jogi és közgazdaságtudományi kari könyvtárral együtt. A Tudásközpont a PTE-n folyó kutatások bázisaként szolgál és az épületben kialakított egyetemi nagyelőadók az egyetemi oktatási időn túlmenően lehetőséget és helyet biztosítanak felnőttképzési programok, ismeretterjesztési előadások, tudományos rendezvények megtartására, amely programok a város és a környék lakosságát is bekapcsolják a Tudásközpont működésébe. 

5. Rehabilitációs szolgáltatások fejlesztése a Dél-dunántúli Régióban - 4,5 milliárd forint

A Pécsi Tudományegyetem vezetésével 12 tagból álló konzorcium alakult a komplex regionális rehabilitációs szolgáltatások fejlesztésének érdekében. A konzorcium tagjai helyi, megyei és regionális szinten is együttműködnek az egészségügyi járó- és fekvőbeteg szakellátást végző más intézményekkel és szolgáltatókkal, továbbá jó kapcsolatot ápolnak az alapellátást végző háziorvosokkal, a különböző szakrendelések szakorvosaival, valamint az országos illetve speciális ellátást biztosító szolgáltatókkal, civil szervezetekkel, betegszervezetekkel, szociális intézményekkel, gondozó intézetekkel, valamint az átképzést és a foglalkoztatási rehabilitációt biztosító intézményekkel. 

6. Villány elkerülő út építése - 4,1 milliárd forint

A Villány elkerülő út az 5701. út belterületi szakaszát váltja ki. Az elkerülő út két szakaszból, egy déli és egy keleti szakaszból áll. Az elkerülő út építése során a összesen 4,3 km új út készült el. A kivitelezés során két körforgalmú csomópont kiépítése mellett 1 hagyományos csomópont épült ki több útcsatlakozás mellett. Az elkerülő út külön szintben keresztezni a Karasica vízfolyást és a Pécsbánya-rendező-Villány-Magyarbóly vasútvonalat.

7. Lulla Balatonendréd összekötő út építése - 3,5 milliárd forint

A Lulla-Balatonendréd összekötő út hálózati jelentőségű. Az út új nyomvonalon a két települést kikerülve 9,6 km hosszon épült meg. Huszonhárom helyen van egy vagy kétoldali útcsatlakozás, melyek 25-25 m hosszon szilárd burkolatot kaptak. Projekt részét képezte a csapadékvíz elvezetés és a szükséges forgalomtechnikai és biztonsági elemek kiépítése. Négy helyen vízfolyás keresztezés történt, továbbá Közmű kiváltások és 3 pár autóbusz-megállóhely épült a szakaszon. 

8. Közterek és parkok újjáélesztése I. ütem - 2,5 milliárd forint

A projekt a következő helyszíneken valósult meg: 
Tettye-Havihegy I. ütem: a Tettye-park szabadidős-közösségi hellyé alakítása  
Uránváros: a városrész-központ megerősítése az Uránbányász téren, a játszóterek adta kínálat bővítése a Szilárd Leó parkban  
Megyer-Kertváros: a városrészközpont megerősítése  
Köztársaság tér: a jó adottságú tér megújítása hármas funkciójának megtartásával  
Világörökségi pufferzóna: a Szent István térhez vezető fogadókapu kialakítása  
Rókus-sétány, Diana tér: a lokális jelentőségű közterületek újrafogalmazása, az elhanyagolt állapotok felszámolása. 

9. Szekszárd Megyei Jogú Város történelmi városmagjának funkcióbővítő fejlesztése - 1,8 milliárd forint

Jelen projekt a városközpont fejlesztését valósította meg az alábbi projektelemek végrehajtásával: 

 • Piactér rekonstrukció, mélygarázs építése a piactér alatt, Közösségi Ház létesítése, Közösségi Programok szervezése
 • Béla király tér dísztérré alakítása, Vármegyeháza kertjének átalakítása, Várköz útburkolatának helyreállítása
 • A fejlesztés során 28 üzlethelyiség került kialakításra
 • Közösségi Ház létesítése a piactéren felépült épületben, amely egy ifjúsági klubot, 2 db kistermet és 1 galériát foglal magába
 • 168 férőhelyes mélygarázs épült

10. Mecseki ökoturisztikai élménypark kialakítása a pécsi állatkert funkcióbővítő fejlesztésével és a kerékpár-turisztikai infrastruktúra fejlesztésével - 1,8 milliárd

A projekt három tematikus célja, hozzájárul az idegenforgalom fejlesztéséhez: 

 1. az állatkert megújítása;
 2. ökoturisztikai vonzerők fejlesztése;
 3. a kerékpáros turisztikai infrastruktúra fejlesztése.

 

Forrás: portfolio.hu

Aktuális

2023. november 29.
Az uniós értékhatárok emelkednek, a nemzeti értékhatárok változatlanok maradnak 2024. január 1-től
2023. augusztus 28.
Az új, közbeszerzési szakreferens képzés következő, Támis Norbert által tartott csoportja indul 2023. szeptember 19-én. A csoport biztosan indul!
2023. augusztus 25.
Újabb szereplővel bővül(t) a kormányzati központi beszerző szervek köre: megjelent a 396/2023. Korm. rendelet!
2023. augusztus 23.
Európa legelterjedtebb cégminősítője, a Dun & Bradstreet kiemelkedőnek értékelte cégünk pénzügyi stabilitását.