Több mint 40 milliárd uniós pénzt költöttünk el a Dél-Dunántúlon

2016. május 17.

Több mint 40 milliárd forintot tesz ki a dél-dunántúli régió 10 legnagyobb uniós beruházása az előző, 2007-2013-as ciklusból.

A DDOP névre hallgató Regionális Operatív Program esetében a legnagyobb beruházás a Zsolnay Kulturális Negyed közel 10 milliárd forintos fejlesztése volt. A rangsorban négy Pécsett megvalósult beruházás követi. A tíz legnagyobb beruházásból hét Pécs városában valósult meg, melyre összesen közel 30 milliárdot költöttünk el. Emellett, még a rangsorra felfért Szekszárd város funkcióbővítése és két útfejlesztési projekt is. 

Lássuk a 10 legnagyobb beruházást

Ez a rangsor a 2007-2013-as uniós ciklus Regionális Operatív Programjai közül a ötödik az ÉAOP, DAOP, ÉMOP és a KDOP után, melyet a Portfolio elkészített.

Mielőtt egyesével bemutatnánk a tíz legnagyobb, a DDOP keretében támogatott projektet, érdemesnek tartjuk egy helyre összerendezni őket, hogy egyben lássuk a rangsorban helyet foglaló EU-s beruházásokat. A Portfolio a palyazat.gov.hu hivatalos oldalról vett adatok alapján állította fel a rangsort, melyből láthatjuk, hogy a legtöbb projekt Pécs városához kapcsolódik, melyre közel 30 milliárd forintot költöttünk. A listára felkerült Szekszárd város fejlesztése és két útfejlesztés is. 

1. Zsolnay Kulturális Negyed - 9,6 milliárd forint

A Zsolnay Kulturális Negyed fejlesztése mintegy 5 hektárnyi kiterjedésű ipari területen valósult meg. A kulturális negyed, mint sajátos funkcióknak helyet adó építészetileg is látványos épületegyüttes és mindenki számára hozzáférhető park, szabadidős központ kulturális, közművelődési, oktatási és gazdaságfejlesztési tevékenységeknek ad otthont. A Zsolnay Gyár területének megújításával az alábbi építészeti, illetve funkció együttesek jöttek létre: Míves Negyed: Zsolnay Család- és Gyártörténeti Kiállítás, a kapcsolódó látogatóút részeként Gyugyi Gyűjtemény, Zsolnay Mauzóleum, szecessziós kávézó; bérelhető vállalkozói terek, műhelyek, üzletek és irodák, vendéglátóhelyek; inkubátorház, rezidens szállás.  

2. Pécsi Konferencia és Koncertközpont létesítése - 5,7 milliárd forint

A beruházás célja egy nemzetközileg is jelentős akusztikai tervezéssel készült, korszerű háttértechnikát alkalmazó, multifunkcionális épület, mely hangversenyteremként és konferencia-központként működik. A 11 144 m2 nettó alapterületű épület akusztikai tervezésű nagyterme 999 fő befogadására alkalmas, amely a rendezvény típusától függően a változtatható színpadállásnak megfelelően 928, illetve 880 főre csökkenthető a zenekari igényeknek megfelelően. 

3. Közterek és parkok újjáélesztése, II. ütem - 5,1 milliárd forint

A projekt a következő helyszíneken valósult meg: 

 • Pécs város központja (Széchenyi tér, Szepesy utca, Hunyadi utca, Megye köz, Irgalmasok útja)
 • Kossuth tér, Hal tér
 • EKF városrész (Király utca, Búza tér, 48-as tér, Egyetem utca, Universitas utca, Balokány park északi része, Felsővámház utca)
 • Indóház tér és környezete
 • Pécs-Kelet (Szondy utca, Komjáth Aladár utca, Feketegyémánt tér)
 • Tettye II. (Havi hegy)
 • Homlokzat felújítások (Zipernowsky szakközépiskola, Polgármesteri Hivatal Kossuth téri iroda, Boldogság Háza, PTE Urológiai Klinika)

4. A Dél-Dunántúli Regionális Könyvtár és Tudásközpont megvalósítása - 4,6 milliárd forint

A projekt során létrejött a Dél-Dunántúli Regionális Könyvtár és Tudásközpont épülete a hozzá kapcsolódó út-, parkoló- és kertépítéssel, valamint a szükséges eszközbeszerzéssel. A létrehozott épületben kapott helyet az integrált városi-megyei könyvtár, valamint az egyetemi központi könyvtár, a jogi és közgazdaságtudományi kari könyvtárral együtt. A Tudásközpont a PTE-n folyó kutatások bázisaként szolgál és az épületben kialakított egyetemi nagyelőadók az egyetemi oktatási időn túlmenően lehetőséget és helyet biztosítanak felnőttképzési programok, ismeretterjesztési előadások, tudományos rendezvények megtartására, amely programok a város és a környék lakosságát is bekapcsolják a Tudásközpont működésébe. 

5. Rehabilitációs szolgáltatások fejlesztése a Dél-dunántúli Régióban - 4,5 milliárd forint

A Pécsi Tudományegyetem vezetésével 12 tagból álló konzorcium alakult a komplex regionális rehabilitációs szolgáltatások fejlesztésének érdekében. A konzorcium tagjai helyi, megyei és regionális szinten is együttműködnek az egészségügyi járó- és fekvőbeteg szakellátást végző más intézményekkel és szolgáltatókkal, továbbá jó kapcsolatot ápolnak az alapellátást végző háziorvosokkal, a különböző szakrendelések szakorvosaival, valamint az országos illetve speciális ellátást biztosító szolgáltatókkal, civil szervezetekkel, betegszervezetekkel, szociális intézményekkel, gondozó intézetekkel, valamint az átképzést és a foglalkoztatási rehabilitációt biztosító intézményekkel. 

6. Villány elkerülő út építése - 4,1 milliárd forint

A Villány elkerülő út az 5701. út belterületi szakaszát váltja ki. Az elkerülő út két szakaszból, egy déli és egy keleti szakaszból áll. Az elkerülő út építése során a összesen 4,3 km új út készült el. A kivitelezés során két körforgalmú csomópont kiépítése mellett 1 hagyományos csomópont épült ki több útcsatlakozás mellett. Az elkerülő út külön szintben keresztezni a Karasica vízfolyást és a Pécsbánya-rendező-Villány-Magyarbóly vasútvonalat.

7. Lulla Balatonendréd összekötő út építése - 3,5 milliárd forint

A Lulla-Balatonendréd összekötő út hálózati jelentőségű. Az út új nyomvonalon a két települést kikerülve 9,6 km hosszon épült meg. Huszonhárom helyen van egy vagy kétoldali útcsatlakozás, melyek 25-25 m hosszon szilárd burkolatot kaptak. Projekt részét képezte a csapadékvíz elvezetés és a szükséges forgalomtechnikai és biztonsági elemek kiépítése. Négy helyen vízfolyás keresztezés történt, továbbá Közmű kiváltások és 3 pár autóbusz-megállóhely épült a szakaszon. 

8. Közterek és parkok újjáélesztése I. ütem - 2,5 milliárd forint

A projekt a következő helyszíneken valósult meg: 
Tettye-Havihegy I. ütem: a Tettye-park szabadidős-közösségi hellyé alakítása  
Uránváros: a városrész-központ megerősítése az Uránbányász téren, a játszóterek adta kínálat bővítése a Szilárd Leó parkban  
Megyer-Kertváros: a városrészközpont megerősítése  
Köztársaság tér: a jó adottságú tér megújítása hármas funkciójának megtartásával  
Világörökségi pufferzóna: a Szent István térhez vezető fogadókapu kialakítása  
Rókus-sétány, Diana tér: a lokális jelentőségű közterületek újrafogalmazása, az elhanyagolt állapotok felszámolása. 

9. Szekszárd Megyei Jogú Város történelmi városmagjának funkcióbővítő fejlesztése - 1,8 milliárd forint

Jelen projekt a városközpont fejlesztését valósította meg az alábbi projektelemek végrehajtásával: 

 • Piactér rekonstrukció, mélygarázs építése a piactér alatt, Közösségi Ház létesítése, Közösségi Programok szervezése
 • Béla király tér dísztérré alakítása, Vármegyeháza kertjének átalakítása, Várköz útburkolatának helyreállítása
 • A fejlesztés során 28 üzlethelyiség került kialakításra
 • Közösségi Ház létesítése a piactéren felépült épületben, amely egy ifjúsági klubot, 2 db kistermet és 1 galériát foglal magába
 • 168 férőhelyes mélygarázs épült

10. Mecseki ökoturisztikai élménypark kialakítása a pécsi állatkert funkcióbővítő fejlesztésével és a kerékpár-turisztikai infrastruktúra fejlesztésével - 1,8 milliárd

A projekt három tematikus célja, hozzájárul az idegenforgalom fejlesztéséhez: 

 1. az állatkert megújítása;
 2. ökoturisztikai vonzerők fejlesztése;
 3. a kerékpáros turisztikai infrastruktúra fejlesztése.

 

Forrás: portfolio.hu

Aktuális

2022. július 06.
Az új, közbeszerzési szakreferens képzés következő, Támis Norbert által tartott csoportja indul 2022. szeptember 26-án. Már lehet jelentkezni!
2022. június 23.
Az Opten Kft. frissen kapott tanúsítványa szerint cégünk kiemelkedő stressztűrési és megbízhatósági mutatókkal rendelkezik.
2022. január 17.
Az OKJ megszűnésével sem állt meg az élet a közbeszerzési szakképzések terén.
2022. január 10.
81 db közbeszerzési szerződést biztosan ellenőrizni fog idén a Hatóság, íme a lista!