Megszűnő egyetemes villamos energia szerződések a közszférában!

2022. január 07.

2022. február 1. napjával nagy változások jönnek az egyetemes villamos energia piacon

A veszélyhelyzet idején a villamos energiáról szóló törvény szerinti egyetemes szolgáltatásra jogosultak körének meghatározásáról szóló 817/2021. (XII. 28.) Korm. rendelet alapján a veszélyhelyzet idején a központi költségvetési szervek és ezek közfeladatot ellátó intézményei már nem jogosultak az egyetemes szolgáltatásra vonatkozó árképzési szabályoknak megfelelő áron villamosenergia-vásárlási szerződést kötni, illetve ilyen típusú meglévő szerződésük 2022. február 1-jétől minden külön intézkedés nélkül megszűnik.

A villamos energiáról szóló 2007. évi LXXXVI. törvény (Vet.) 3. § 7. pontja alapján az egyetemes szolgáltatás: "a villamosenergia-kereskedelem körébe tartozó sajátos villamosenergia-értékesítési mód, amely Magyarország területén bárhol, meghatározott minőségben a jogosult felhasználó számára méltányos, összehasonlítható, átlátható ár ellenében igénybe vehető."

A Korm. rendelet 1. §-a alapján a Vet. 50. § (4) bekezdésétől eltérően központi költségvetési szerv és közfeladatot ellátó intézménye nem jogosult
a) az egyetemes szolgáltatásra vonatkozó árképzési szabályoknak megfelelő áron az egyetemes szolgáltatóval villamosenergia-vásárlási szerződést kötni, valamint
b) a végső menedékes jogintézmény keretében biztosított ellátásra.

A rendelet 2. §-a rögzíti, hogy 2022. február 1. napjával megszűnik az összes központi költségvetési szerv és közfeladatot ellátó intézménye mint felhasználók és az egyetemes szolgáltató között fennálló, az egyetemes szolgáltatásra vonatkozó árképzési szabályoknak megfelelő áron kötött villamosenergia-vásárlási szerződés.

Az érintett szervezeteknek a hatályos szabályozás alapján a szerződés megszűnését követő naptól kell az ellátást új szerződéssel biztosítaniuk. A szerződéskötés kezdeményezéséről minden esetben a szolgáltatást igénybe vevő félnek szükséges gondoskodnia.

A Korm. rendelet 3. § kimondja, hogy a rendelet 2. § szerinti felhasználók [azaz: az összes központi költségvetési szerv és közfeladatot ellátó intézménye] esetében a Vet. 3. § 22. pontja szerinti hálózati engedélyes villamosenergia-vásárlási szerződés hiánya miatt a hálózathasználatot közcélú hálózaton történő beavatkozással nem szüntetheti meg.

A Korm. rendelet nem érinti a Vet. 50. § (3) bekezdés alapján megállapított jogosultságot, azaz egyetemes szolgáltatóval szerződést köthet, vagy egyetemes szolgáltatási szerződés keretében továbbra is vételezhet villamos energiát az az ügyfél, akinek a csatlakozási teljesítménye az összes felhasználási helyre vonatkozóan együttesen nem haladja meg a 3x63 ampert.

Aktuális

2023. augusztus 28.
Az új, közbeszerzési szakreferens képzés következő, Támis Norbert által tartott csoportja indul 2023. szeptember 19-én. A csoport biztosan indul!
2023. augusztus 25.
Újabb szereplővel bővül(t) a kormányzati központi beszerző szervek köre: megjelent a 396/2023. Korm. rendelet!
2023. augusztus 23.
Európa legelterjedtebb cégminősítője, a Dun & Bradstreet kiemelkedőnek értékelte cégünk pénzügyi stabilitását.
2023. január 27.
Az új, közbeszerzési szakreferens képzés következő, Támis Norbert által tartott csoportja indul 2023. február 7-én. Még lehet jelentkezni!