Korrupció elleni fellépés a brit törvényalkotási programban

2016. május 20.

Hivatalosan is bekerült a korrupció elleni helyi és nemzetközi fellépés a konzervatív párti brit kormány idei törvényalkotási programjába

A 90 esztendős II. Erzsébet királynő által felolvasott 21 jogszabálytervezet között szerepelt annak törvénybe foglalása is, hogy Nagy-Britannia a NATO által meghatározott alapelvvel összhangban a hazai össztermék (GDP) legalább 2 százalékát mindig védelmi kiadásokra fordítja. Ugyancsak szerepel a tervezetben az önálló brit nukleáris csapásmérő kapacitás hosszú távú fenntartására tett kötelezettségvállalás.

A királynő által ismertetett tervezet egyik fő pontja azonban a korrupció, a pénzmosás és az adóelkerülés elleni fellépést szolgáló törvényjavaslat-csomag. 

Az intézkedési terveket a brit kormány már a múlt héten Londonban rendezett nagyszabású nemzetközi korrupcióellenes értekezleten felvázolta.

A konferencián elhatározott intézkedések között szerepel, hogy a nagy-britanniai ingatlanpiacon befektető külföldi vállalkozásoknak fel kell fedniük az általuk megvásárolt ingatlan tényleges tulajdonosának kilétét. Ennek elsődleges célja a hivatalos indoklás szerint az, hogy korrupt befektetők ne tudják a londoni ingatlanpiacra irányítani, ott tisztára mosni vagy elrejteni törvénysértő módon szerzett vagyonukat.

A konferencián elhangzott, hogy Angliában és Walesben hozzávetőleg százezer, Londonban több mint 44 ezer ingatlan van külföldi befektetők nevén.

A brit kormány mindemellett törvényben kívánja megtiltani korrupt pályázók részvételét közbeszerzési eljárásokban, és ennek érdekében információmegosztást kér a külföldi kormányoktól a korrupciós vádak alapján hozott elmarasztaló bírósági végzésekről.

A királynő által felolvasott kormányprogram egyetlen mondattal tért ki a brit EU-tagságról június 23-ára kiírt népszavazásra. A referendum a tavalyi törvényalkotási program központi eleme volt, és az erről szóló törvény már életbe lépett, így a szerdai királynői beszéd a népszavazás megtartását már csak tényként rögzítette.

A tervezet szövegében ugyanakkor szerepelt egy mondat, amely szerint a kormány mindenképpen megőrzi "a brit parlament szuverenitását és az alsóház (vagyis a választott kamara) primátusát". Ez a kitétel megerősíti a referendum kampányában gyakran felmerülő kormányzati érvelést, amely szerint - a kilépést pártolók álláspontjával ellentétben - a brit törvények túlnyomó többségét a brit parlament alkotja, Brüsszel beleszólása nélkül.

A szerdán ismertetett tervezet szerint minden brit háztartásnak törvényben foglalt joga lesz a hozzáférés a nagysebességű szélessávú internet-szolgáltatásokhoz. Nagy-Britannia egyes ritkábban lakott térségeiben még mindig nem épült ki a szélessávú internethálózat, sőt ezekben az országrészekben a mobiltelefon-vétel sem mindig biztosított.

Forrás: jogiforum.hu

Aktuális

2022. július 06.
Az új, közbeszerzési szakreferens képzés következő, Támis Norbert által tartott csoportja indul 2022. szeptember 26-án. Már lehet jelentkezni!
2022. június 23.
Az Opten Kft. frissen kapott tanúsítványa szerint cégünk kiemelkedő stressztűrési és megbízhatósági mutatókkal rendelkezik.
2022. január 17.
Az OKJ megszűnésével sem állt meg az élet a közbeszerzési szakképzések terén.
2022. január 10.
81 db közbeszerzési szerződést biztosan ellenőrizni fog idén a Hatóság, íme a lista!