Korrupció elleni fellépés a brit törvényalkotási programban

2016. május 20.

Hivatalosan is bekerült a korrupció elleni helyi és nemzetközi fellépés a konzervatív párti brit kormány idei törvényalkotási programjába

A 90 esztendős II. Erzsébet királynő által felolvasott 21 jogszabálytervezet között szerepelt annak törvénybe foglalása is, hogy Nagy-Britannia a NATO által meghatározott alapelvvel összhangban a hazai össztermék (GDP) legalább 2 százalékát mindig védelmi kiadásokra fordítja. Ugyancsak szerepel a tervezetben az önálló brit nukleáris csapásmérő kapacitás hosszú távú fenntartására tett kötelezettségvállalás.

A királynő által ismertetett tervezet egyik fő pontja azonban a korrupció, a pénzmosás és az adóelkerülés elleni fellépést szolgáló törvényjavaslat-csomag. 

Az intézkedési terveket a brit kormány már a múlt héten Londonban rendezett nagyszabású nemzetközi korrupcióellenes értekezleten felvázolta.

A konferencián elhatározott intézkedések között szerepel, hogy a nagy-britanniai ingatlanpiacon befektető külföldi vállalkozásoknak fel kell fedniük az általuk megvásárolt ingatlan tényleges tulajdonosának kilétét. Ennek elsődleges célja a hivatalos indoklás szerint az, hogy korrupt befektetők ne tudják a londoni ingatlanpiacra irányítani, ott tisztára mosni vagy elrejteni törvénysértő módon szerzett vagyonukat.

A konferencián elhangzott, hogy Angliában és Walesben hozzávetőleg százezer, Londonban több mint 44 ezer ingatlan van külföldi befektetők nevén.

A brit kormány mindemellett törvényben kívánja megtiltani korrupt pályázók részvételét közbeszerzési eljárásokban, és ennek érdekében információmegosztást kér a külföldi kormányoktól a korrupciós vádak alapján hozott elmarasztaló bírósági végzésekről.

A királynő által felolvasott kormányprogram egyetlen mondattal tért ki a brit EU-tagságról június 23-ára kiírt népszavazásra. A referendum a tavalyi törvényalkotási program központi eleme volt, és az erről szóló törvény már életbe lépett, így a szerdai királynői beszéd a népszavazás megtartását már csak tényként rögzítette.

A tervezet szövegében ugyanakkor szerepelt egy mondat, amely szerint a kormány mindenképpen megőrzi "a brit parlament szuverenitását és az alsóház (vagyis a választott kamara) primátusát". Ez a kitétel megerősíti a referendum kampányában gyakran felmerülő kormányzati érvelést, amely szerint - a kilépést pártolók álláspontjával ellentétben - a brit törvények túlnyomó többségét a brit parlament alkotja, Brüsszel beleszólása nélkül.

A szerdán ismertetett tervezet szerint minden brit háztartásnak törvényben foglalt joga lesz a hozzáférés a nagysebességű szélessávú internet-szolgáltatásokhoz. Nagy-Britannia egyes ritkábban lakott térségeiben még mindig nem épült ki a szélessávú internethálózat, sőt ezekben az országrészekben a mobiltelefon-vétel sem mindig biztosított.

Forrás: jogiforum.hu

Aktuális

2023. november 29.
Az uniós értékhatárok emelkednek, a nemzeti értékhatárok változatlanok maradnak 2024. január 1-től
2023. augusztus 28.
Az új, közbeszerzési szakreferens képzés következő, Támis Norbert által tartott csoportja indul 2023. szeptember 19-én. A csoport biztosan indul!
2023. augusztus 25.
Újabb szereplővel bővül(t) a kormányzati központi beszerző szervek köre: megjelent a 396/2023. Korm. rendelet!
2023. augusztus 23.
Európa legelterjedtebb cégminősítője, a Dun & Bradstreet kiemelkedőnek értékelte cégünk pénzügyi stabilitását.